Content top

U bevindt zich hier: Home / Projecten / Daaf Gelukschool Haarlem / Bijzondere school in Haarlem

Bijzondere school in Haarlem

Prikkelarme nieuwbouw voor Daaf Gelukschool

Eind 2012 moet de Daaf Gelukschool in Haarlem beschikken over een prachtig onderwijsgebouw. Een bestaand schoolgebouw is dan ingrijpend gerenoveerd, terwijl achter dit pand een geheel nieuwe vleugel is gerealiseerd. Het project wordt uitgevoerd door Koudijs Bouw en Onderhoud uit Nieuw-Vennep.

De Daaf Gelukschool telt zo’n 350 leerlingen en is nu nog verdeeld over twee locaties in Haarlem-Noord. Een van de gebouwen moet verdwijnen in het kader van de stedelijke herstructureringsopgave Delftwijk 2020. De Dunamare Onderwijsgroep, waartoe de Daaf Gelukschool behoort, heeft overwogen om op een nieuwe locatie één gebouw neer te zetten. Aangezien bouwgrond een schaars goed is in Haarlem, is uiteindelijk gekozen voor de renovatie en uitbreiding van het pand aan het Plesmanplein.

Het gaat hierbij om een karakteristiek pand uit de jaren 40 van de vorige eeuw, een gemeentelijk monument. Dat was dringend aan een ingrijpende opknapbeurt toe, het gebouw is in de afgelopen 70 jaar nooit aangepast aan de veranderde onderwijsomstandigheden. De renovatie gaat van start zodra de nieuwe vleugel achter dit gebouw in augustus 2012 in gebruik is genomen.

De nieuwbouw omvat leslokalen voor klassen van maximaal 16 leerlingen, docentenkamers, kantoren, een aula en 2 sportzalen, verdeeld over 2 bouwlagen.

Prikkels

Bovendien gaat het bij de Daaf Gelukschool om een bijzondere groep leerlingen. De school biedt leerwegondersteunend onderwijs aan voor VMBO-leerlingen en er wordt lesgegeven aan kinderen met een stoornis uit het autistisch spectrum. ‘Voor die leerlingen is een overdaad aan prikkels niet gunstig’, weet Van Gelder, ‘we proberen de overlast tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken, ook voor de buren natuurlijk. We hebben daarom bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een trillingvrije heitechniek.’ Tevens zijn er ook bewonersavonden van te voren geweest en tijdens de bouw heeft de uitvoerder via nieuwsbrieven contact met de omwonenden.

In het ontwerp voor de nieuwbouw en de renovatie is ook rekening gehouden met de gebruikers van het pand. Dunamare heeft het jonge architectenbureau Koning Ellis uit Amsterdam aangetrokken voor dit project. Dat bureau heeft de verschillende ruimtes functioneel, maar tegelijkertijd ook prikkelarm en zo rustgevend mogelijk ingericht. Om de lokalen zo leeg mogelijk te houden is er bijvoorbeeld vloerverwarming gebruikt in plaats van zichtbare radiatoren. In het interieur zijn ook niet teveel verschillende kleuren toegepast en vooral rustige tinten gebruikt. Een grijze vloer, witte wanden en veel (blank eiken)hout. Lichtgroen is de enige accentkleur in het gebouw.

Veilig gevoel

Het nieuwe bouwdeel biedt straks vooral onderdak aan bovenbouwleerlingen, terwijl de jongere scholieren hun lokalen krijgen in het bestaande gebouw. Beide groepen krijgen dus een eigen plek hetgeen een veilig gevoel moet creëren. De onder- en bovenbouw hebben allebei een eigen ingang en een eigen schoolplein. Beide delen worden met elkaar verbonden door een glazen corridor en tussen de oud- en nieuwbouw komt een besloten binnentuin.

Opdrachtgever: Dunamare Onderwijsgroep, Haarlem.
Ontwerp: Koning Ellis, Amsterdam.
Projectmanagement en bouwdirectie: bbn adviseurs, Amsterdam.
Constructeur: Strackee bv bouwadviesbureau, Amsterdam.
Advies: BBN adviseurs te Houten
Installaties: P. van Galen installatietechniek, Haarlem en Elsenga elektrotechniek , Hoofddorp
Bouwkosten: tussen € 3 en € 3.4 miljoen
Bouwperiode: september 2011 – december 2012.

http://koudijs.cms.lionhead.nl/Home.html

Bekijk ook:

Content bottom
Koudijs